19 Mayıs 2024, 03:18:42 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular:
 
   Ana Sayfa   Yardım Oyunlar Ara Takvim Bağlantılar Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: 1
  Yazdır  
Gönderen Konu: GENÇLERİN EVLENMESİNE YARDIMCI OLALIM!  (Okunma Sayısı 415 defa)
Abdulkadir
Yönetici Yardımcısı
*****
Offline Offline

Sülale: köy imamı
Mesaj Sayısı: 1000


« : 20 Kasım 2020, 09:53:47 »

GENÇLERİN EVLENMESİNE YARDIMCI OLALIM!

Gençlerin evlilik yolunda önlerine büyük engeller konulmakta malesef. Bazı sonradan çıkardığımız adetlerimiz ve yıkılamayan değer yargılarımız var! İlla şu kadar gr. mehir olacak, ev eşyası en kalitelisinden alınacak ve düğün ise dillere destan bir mekanda gerçekleşecek...

Halbu ki fazla değil ikibinli yıllardan önce genellikle imkan dahilinde biraz mehir alınır, sade bir ev eşyası ve düğünle evliliğe adım atılırdı. Hiç kimse hayatının baharında işe yeni girmiş bir damattan ne kendine ait bir ev ne de araba isterdi.

Günümüzde ise bakış açısının değiştiğini daha doğrusu dünyacılığa meylin arttığını söylemek zorundayız. Kırkyıl önce üç beş eşya ile kolayca evlenen, otuz yıl sonra anca kendi evlerini alabilen anne ve babalar şimdi kızlarını istemeye gelen damada evinin olup olmadığını soruyorlar!

Bu toplumsal baskı gençleri bir an önce ev ve araba sahibi olmaya sevk ediyor. Netice itibariyle de helal ve haram olup olmadığına bakmaksızın faizle eşyalar, araba, ev alınıyor ve düğün yapılıyor. Sonra bu evlilikten huzur, mutluluk ve bereket bekliyoruz!

Evliliği zorlaştırmak damat ve gelin adaylarının  yaşlarının ilerlemesine ve zinanın artmasına vesile oluyor. Nikah dışı ilişkilere ucuz ve kolay, evliliğe ise pahalı ve zor ulaşılan bir toplumda ortaya çıkacak fitnelerden sorumlu olduğumuzu unutmamak gerekir.

Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor ;
"İçinizden evli olmayanları, köle ve câriyeleriniz arasından da elverişli olanları evlendirin. Yoksulluk içinde iseler Allah lutfu ile onları ihtiyaçtan kurtarır. Allah’ın hazinesi geniştir, her şeyi bilmektedir." ( Nur 32)

Bu Ayet Müslüman topluma önemli görevler yüklüyor! Bekarların evlendirilmesine yardımcı olma konusunda hepimizin üzerine düşen vazifeler var.

Mesela bir kız babası annesi, damadın maddi durumu çok iyi olmadığı halde  'illaki şu kadar altın, eşya, araba ve ev olacak" diye ısrar etmemeli. Bu konuda kolaylık göstermenin Allah Azze ve Celle katında çok sevap olduğunu kim bilir belki de kıyamet günü kurtuluşa vesile olacak salih bir amel olduğunu idrak etmelidirler.

Bunun tam tersi, meşru bir mazeret olmadığı halde gençlerin evliliğini geciktirmeye yönelik talipli tarafın karşılayamayacağı isteklerde bulunmanın ve bunda inat etmenin de büyük bir vebal olduğunu bilmeliyiz.

Bakınız Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Efendimiz şöyle buyuruyor ;
"Dini ve ahlakı sizi memnun eden birisi kız istemek üzere size gelirse onu evlendirin. Böyle yapmazsanız yeryüzünde fitne ve büyük bir fesat olur."  (Tirmizi, Nikâh 3)

Aynı şekilde gelin adayları sevdikleri ve güzel ahlakına şahid oldukları damat adayına mehirden tutunda ev eşyalarına varıncaya kadar her konuda yardımcı olmalıdırlar. Bu arada hanım kızlara yanlış telkinlerde bulunan akrabaları da olabilir ; "aman kızım şimdiden damada ne aldırtabilirsen iyidir. Hiç elli gr. altın olur mu? Yüz elli gr. dan az olmasın, perdenin en iyisini aldır.."

Hanım kızlar bilmeliler ki maddi anlamda ısrarcı olduğunuz ve damadı zor duruma düşürdünüz her eşyanın ödemeleri, düğün sonrası hayatınıza olumsuz yönde etki edecektir. Evliliği huzurlu hale getiren şey ev eşyalarının çok pahalı ve gösterişli olması değil, eşlerin birbirine olan sevgi ve saygısıdır. Aile mutluluğunuzu modaya, markaya ve birilerinin beğenmesine kurban etmeyin!

İnsanlar bugün düğüne bir hafta kala ayrılabiliyorlar. Bunun sebeblerinden biride ufak tefek ev eşyalarında, düğün günü tutulacak mekan ve  yapılacak ikramlarda anlaşmazlık yaşamaları malesef.

Peygamber efendimiz şöyle buyuruyor ;
"Nikâhın hayırlısı, külfetsiz olanıdır.” (Ebû Dâvud, Nikâh, 32)

Düğün öncesi ayrılmalar veya evlilik sonrası boşanma sebeblerinin yine büyük çoğunluğunu ego savaşları oluşturuyor! Yani "benim dediğim olacak, her zaman ben haklıyım, benim istediğim eşyalar alınacak..!" düşüncesi ilişkilerin sonunu getiriyor.

Aileler, "Bu seferde karşı tarafın düşüncesine saygı duyalım, bizim istediklerimize onların gücü yetmez birazcık hoşgörülü olalım" diyebilseler bir çok problem kendiliğinden bitecektir.

Peki çözüm olarak neler yapılabilinir?
* Herşeyden önce bakış açımızı Kur'an ve Sünnet ölçülerinde değiştirmeliyiz.
* Anne ve babalar dindar ve güzel ahlaklı damat adayına her türlü kolaylığı göstermelidirler.
* Hanım kızlarda etrafın lafına bakmayıp, az mehir sade ev eşyası ve kolay bir düğün temenni etmeliler. (Eğer damadın imkanı varsa mehri fazla isteyebilir ve israfa kaçmadan eşyanın kalitelisini alabilirler )
* Yöneticiler, belediyeler ve Sivil toplum kuruluşları evlenecek gençlere bir takım imkanlar ve teşvikler sunmalıdır.
* Din Görevlileri ve kanaat önderleri bekarların evlendirilmesi konusunda halkı teşvik etmeli ve bu konularda eğitim çalışmaları belli bir disiplin ve program dahilinde devam etmelidir.
* Zengin iş adamları bekarları evlendirmenin Cami yaptırmak gibi faziletli ve önemli olduğunu idrak edip hayırlarının önemli bir kısmını buna ayırmaları gerekir.

Nişandan düğüne varıncaya kadar her konuda Ayet ve hadislerde belirtilen samimiyeti, merhameti, kolaylığı, empatiyi, hoşgörüyü ve diğergamlığı gösterebilmeyi Yüce Rabbimiz nasip eylesin. Amin.

                   


Hayırlı bereketli cumalar
Logged
Sayfa: 1
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!